-25%

Kork eller inte kork i ”korken”?

NaturkorkNaturkorken börjar bli mer och mer ifrågasatt pga dess negativa egenskaper.
Naturkorken ger en möjlighet för vinet att få kontakt med syre utanför flaskan. Detta innebär att den ger större möjligheter att förändras vid lagring. För viner som är tillverkade för att lagras en längre tid på flaska så skapar detta stora möjligheter. För viner som är färdiga att drickas direkt så ger inte naturkorken något mervärde alls. Dessutom är ju korken ett organiskt material som förändras över tiden och påverka vinet negativt. Man räknar med att ca var 20:de flaska har fått någon form av defekt pga korken. Många hävda därför att det endast är ren tradition som ger naturkorken ett berättigande. Den välljudande korkens ”popp” från en öppnad vinflaska tillsammans med en avslappnad konversation är en kulturell fråga. Därför har mänskligheten fått utstå den otrevliga korksmaken i århundraden. Samma sak gäller dolda korkdefekter, där vinet smakar trött och utmärglat utan att man vet varför. Det är bara ekonomin som kan vända utvecklingen.Den globala vinkonsumtionen fortsätter att öka. Den kork som fungerar bra som förslutning av vinflaskor kan bara utvinnas av en viss typ av ek från vissa regioner. Idag är den resursen mycket begränsad. Experiment med andra regioner och andra typer av ek har inte gett alls samma kvalitet. Gapet mellan utbud och efterfrågan har inneburit att naturkorken har blivit väldigt dyr. En premium kork kostar nästan 10 kr i inköp. Det höga priset har därför pressat fram alternativa lösningar.
PlastkorkMed plastkorken har man ”korkpoppet” kvar. Detta är plastkorkens största fördel. Den hygieniska kvaliteten är bra och bismaker förekommer sällan. Kvaliteten på dagens produkter varierar men för längre lagring passar de inte (ännu) eftersom de helt utesluter kontakten med luften utanför flaskan. Slutsats: En mycket bra och billigt alternativ för unga viner.
SkruvkorkSkruvkork är en tekniskt mogen produkt och finns på enklare viner sedan många år. Därför har intrycket av skruvkorken blivit lika med ”billiga viner”. Uppfattningen har delvis förändrats med ”Stelvin”, en snygg aluminiumkork med silikontätning. Det eleganta utseendet ökar acceptansen. I Australien dominerar redan skruvkorken och i Tyskland är den nu mycket vanlig framförallt för vita viner. Erfarenheterna visar att den framförallt är lämplig för korta och medellånga förvaringstider.
GlaskorkEn silikonförstärkt glaskork ersätter ”poppen”, vid öppningen, med ett elegant ”pling”! Dess andra fördel är den extremt sofistikerade looken. I Tyskland och i Norditalien så som i Sydtyrolen används korken till dyrare vita viner (spätlese) och röda viner (Pinot Noir). Slutsats: Hög kvalitet, men på grund av priset men förmodligen mer av en nischprodukt.
Alternativen till naturkork är på tydligt uppgång. Endast 60 % av vinerna har nu naturkork. Den ekonomiska situationen för korkproducenter har förändrats dramatiskt. Samtidigt befarar miljögrupper att korkekskogar huggs ned i stor skala och gamla ekologiskt värdefulla landskap går förlorade för alltid.
Ny teknisk utveckling ger anledning till hopp. Korkproducenterna har nu utvecklat mjuka metoder som neutralisera mot korkens trichloroanisole (TCA), den främsta orsaken till korkföroreningar. Vinkulturens undergång bör således kunna undvikas.
Lär känna din egen smakprofil

Vitt vin Välj smaktyp. Rött vin
Genom att använda vår hemsida och våra tjänster accepterar du att vi använder cookies. Mer information OK