-25%

Sommarvin

På sommaren exploderar dofter och smaker. Frukt och bär, blommor dofter, örter - världen befinner sig i aromexplosion. Vår näsa är omringad av alla dessa dofter. Vår ämnesomsättning ställer om för sommaren. Vi rör på oss och svettas mer, vilket skapar behov av salter och mineraler i kroppen. Känslan för syra förändras. Citrus, frukt, bär - tillgängligheten ökar också aptiten för krispiga/friska njutningar.Våra smaklökar sover inte i skuggan under sommaren, utan är klarvakna och ivriga för upplevelser. Vi letar efter ett bra sommarvin, som utstrålar aromer av blommor och frukt, med uttalade mineraler och krispig syra i gommen. Visst är ett sommarvin på ett sätt lättare än ett vintervin. Det har mindre alkohol, mindre tanniner, mindre choklad och läderaromer dvs. intensiteten förflyttas, men ett bra sommarvin är alltid ett vin med intensiva aromer och hög syra.Bland de vita vinerna känns framförallt Riesling och Sauvignon Blanc bekväma i sommarvärmen. Få andra druvor är så aromstarka, mångsidiga, krispiga och så mineralrika som dessa två. En stor komplimang måste ges till den gamla, goda, tyska Rieslingen. Även Grüner Veltliner från Österrike lyfter sommarens tillställningar. Alla tre tillhör på vineo.se huvudsakligen i smaktyp de krispiga + friska.En vintyp som förekommer nästan uteslutande på sommaren är rosévin. Precis i tid för jordgubbar och hallon finns de där och smakar himmelskt med toner av just dessa bär. Några av dessa viner har färg och smakmässiga drag åt gelégodis - vilket inte minskar deras framgång på något sätt. Den som är känslig i detta avseende bör då spendera lite mer pengar för att få ett mer vinöst rosévin. I södra Frankrike finns en stor rosétradition av druvorna Syrah och Grenache. Spanjorerna gör utmärkta Rosados av Tempranillo eller Cabernet Sauvignon.Sommaren är säsongen för röda viner med bra frukt och charm. De bör inte vara kraftiga, lena och inte ha för mycket ekton (choklad, vanilj, etc.). I vineo.se är sådana röda viner associerade med smaktypen charmiga + finessrika. Italienarna förstår sig på den smaktyp med t ex Chianti, Grauvernatschs (Kalterersee) eller Bardolino som är utmärkta rödviner på sommaren. Tyska Pinot Noir (Spätburgunder) eller Dornfelder trotsar med sin enorma bärighet och österrikarna med Zweigelt och St Laurent är mäktiga viner i början, sedan kommer deras charm. Numera finns det rödvinsälskare som avfärdar alla lätta och mjuka röda viner och insisterar på att vinerna skall vara antingen sammetslena eller kraftiga. Deras hjälp är inte en vinkonsult, utan kylskåpet. Då gäller följande för röda viner: varmare än 14 ° ska inte rödvinet drickas i sommarvärmen!
Lär känna din egen smakprofil

Vitt vin Välj smaktyp. Rött vin