Sparris och vin

Det finns få saker under den breda finsmakarhimmeln än en bra kombination av sparris och vin. Det ska vara vitt vin till sparris, röda viner passar inte till vit sparris. Ett bra vitt vin till sparris är medelfyllig, smakar friskt, subtilt fruktigt och ha en mild syra. För mycket kropp eller frukt tar över den känsliga sparrissmaken, för mycket syra förstärker den lätt beska smaken i sparris på ett otrevligt sätt.Så gudomliga grönsaker bör man inte förolämpa med alltför enkla viner. Sparris har en hel del aromer i sig. Vinerna behöver en viss "längd", så att de tillsammans delar vägen över gommen och inte bara halvvägs.
Viner som kommer från sparrisområden passar bäst till just sparris. Där har man under årens lopp skapat en konst i denna smaksymbios. Silvaner från Franken eller Pinot Blanc (Weissburgunder) från Baden. Dessa är riktiga höjdare tillsammans med sparris. Rivaner fungerar också bra, eftersom den inte har alltför liten kropp, även en inte allt för kraftfull Pinot Gris (Grauburgunder) fungerar fint. Många inkluderar Riesling till de stora sparrisvinerna. Eftersom den mäktiga Riesling praktiskt taget matchar alla livsmedel och njutningsvarianter, kan man inte direkt säga emot. Men det bästa med Riesling är faktiskt syra (se ovan) och syran kommer inte så bra överens med sparris. Så om en Riesling har antingen lite restsocker (halvtorrt eller lite mindre sötma) eller en tydlig mineralitet, mildras syran. Kort sagt: Riesling är ett osäkert kort.Eftersom det finns människor som inte gillar tyska viner, ta vi en titt på internationella sfärer. Grüner Veltliner från Österrike är det första valet. Norditalien erbjuder: Soave Classico och Pinot Bianco från Alto Adige. Pinot Grigio? Svårt. Antingen är de för tunna eller för feta vid högre kvalitetsnivåer. Chardonnay är mycket bra förutom om de har mognat i små ekfat. För Sauvignon Blanc gäller som för Riesling. Den som inte kan avstå från rött vin får ta till grön sparris.till sparrisviner
Lär känna din egen smakprofil

Vitt vin Välj smaktyp. Rött vin