-25%

Vin och mat

Rätt vin till maten! Ett ämne som sysselsätter oss alla ständigt. Skall jag alltid ha ett rött vin till rött kött? Vilket vin passar till sparris? Måste man alltid ha vitt vin till fisk? Dessa och många andra frågor kommer vi gå till botten med. I de flesta fall upptäcker vi att man inte skall ta det på så mycket allvar, och i första hand skall ens personliga smak styra!
Bästa vinet till en middagNär det gäller vin och mat är den viktigaste regeln: Om vinet smakar bra, smakar det bra till mat. Det låter enkelt och är också enkelt. Men vem säger att det alltid måste vara komplicerat? Naturligtvis är samspelet mellan dessa två smaker värt att ge lite eftertanke. Dock är det inte någon hemlig vetenskap.
Vin och mat bör mötas på samma villkor när det gäller intensitet. En delikat kokt/ångad fisk skulle lätt ”försvinna” helt av ett kraftfullt rött vin. Och ett riktigt gott, lätt sällskapsvin blir väldigt tunt till ett lammlägg. Om du är osäker, hjälper den gamla färgformeln: vitt till lätta måltider (fisk, fågel, gratänger). Rött till mörkt (nöt, lamm, tomatpuré). Som sagt, om du är osäker – följ formeln.Bland viner finns det båda solister och lagspelare. Solister - mjuka, balanserade, frodiga - fungerar bäst i din favorit stol. Lagspelare är i sig ibland lite kantiga, har en livlig syra och kraftiga tanniner. Men tillsammans med rätt mat är de oslagbara. Tungan känner av sex smaker: surt, sött, salt, beskt, kryddighet, umami och fett. Den sjunde smaken som ofta fortfarande beskrivs som kryddighet, handlar egentligen om smärta. Dessa smaker kan komplettera varandra i mat och vin. Eller så fungerar de inte alls ihop.Sött/kryddighet och beska: Kryddigt hjortkött med söta såser (tranbär) harmoniserar med kraftfulla, tanninrika röda viner (Bordeaux eller Syrah).Grillad och Barrique(ekfatslagring): Rejält stekt eller grillat kött passar fantastiskt bra med Barrique-viner, eftersom båda har söta karamell aromer.Mineralitet och salt: Smala och mineraliska vita viner förädlar alla havsfiskar och även matjessill.Sött och salt: Inget slår en söt Riesling med kryddig och salt ost.
Undvik alltid:Syra och kryddighet: Ett torrt vitt vin utan blommighet gör asiatisk mat otrevligt hett och frätande.Syra och beska: En Sauvignon Blanc till kronärtskocka ger mycket metallisk smak och obehaglig beska. Syra och syra: En Grüner Veltliner till sallad med citronvinäger försurar smakupplevelsen.
Rätt temperatur på vinetDet kanske vanligaste misstaget vid servering av vin är att det antingen är för kallt eller för varmt. Rätt temperatur är avgörande för att få fram det bästa av ett vin.
Ett vitt vin ska smaka friskt. Vid lägre temperaturer göms ett flertal aromer och därför ger bättre viner en större njutning vid en något högre temperatur. Många vita viner har sin optimala serveringstemperatur vid 10° -12°. Låt vinet stå ett litet tag efter att du har tagit det ur kylskåpet. Den som vill ha kallare viner bör avnjuta mousserande viner. Eftersom allt mousserande fungerar i samspel med frukt, syra och bubblor är maximalt 8° bäst. För röda viner har en tumregel länge varit "rumstemperatur". Detta beror på att när uttrycket uppfanns för århundraden sedan, var rummen i genomsnitt 18° grader.Idag är det ofta 21-22° inomhus. Vid sådana temperaturer blir fina, friska fruktaromer och delikat kryddighet överkörda av fet alkoholsötma och syltighet. Populära toner av ek, choklad, vanilj riskerar också att försvagas. Därför rekommenderar vi att börja med att kyla ner vinet en aning. En halvtimme i kylskåpet räcker. Vinet blir ändå efterhand varmare i rumstemperatur.
Lär känna din egen smakprofil

Vitt vin Välj smaktyp. Rött vin
Genom att använda vår hemsida och våra tjänster accepterar du att vi använder cookies. Mer information OK