Vinutmärkelser

Värt att veta om utmärkelser - Allmän information om de viktigaste och mest kända vinkritikerna och internationella evenemang för utvärdering av vin.

Från Parker till RossoI vinvärlden finns det nuförtiden ett antal internationella och nationella evenemang där vin och deras producenter tilldelas priser och utmärkelser. T ex det etablerade nationella evenemanget i Tyskland - Berliner Wein Trophy – som årligen tilldelar "Berliner Gold" utmärkelsen till ett antal viner.
De mest kända vinkritikerna i världen är utan tvekan Robert M. Parker från USA, Gault Millau i Frankrike och Gambero Rosso i Italien, vars bedömning får viner att lyfta, prismässigt, till sjunde himlen eller förbli hyllvärmare.
Till de mest berömda vinkritikerna räknas utan tvekan "vin gurun" Rober M. Parker. Parker rankar viner enligt Parker-poäng systemet (upp till 100 poäng) och avgör genom sitt stora inflytande ofta skillnaden mellan framgång och misslyckande.
En annan tungviktare i utvärderingen av viner kommer från Frankrike - Gault Millau. Uppkallad efter sina två redaktörer publiceras årligen under namnet Gault Millau "Vin Guide", där en jury bedömer viner och deras producenter.
Den mest kända italienska vinguiden är Gambero Rosso. Det korrekta namnet borde vara "Vini d'Italia" som det heter på omslaget. Boken publiceras av den i Rom baserade utgivaren Gambero Rosso, vars namn har blivit etablerat som en beteckning för guiden. Oberoende och professionella team provar viner, jämför och utvärderar genom flera på varandra följande provningar. Först därefter sker slutliga värderingen.
Robert M. ParkerRobert M. Parker (född 23 juli 1947 i Baltimore, Maryland, USA) är en amerikansk författare, förläggare och vinkritiker. Rober Parker är advokat men han driver också professionell vinjournalistik sedan över 30 år. Han utvecklade sitt poängsystem för bedömning av vin och är idag en nyckelperson för prissättning av viner på marknaden. Han betygsätter enskilda vinerna och publicerar i "The Wine Advocate" , "Bordeaux" och "Parkers Wine Guide".
Parkers Poäng är mellan 50 till 100 poäng. De enskilda recensionerna betyder:
* 50 till 69 poäng: Dåliga till under genomsnittet.
* 70 till 79 poäng: Genomsnittligt.
* 80 till 89 poäng: Över genomsnittet till mycket bra.
* 90 till 95 poäng: Utmärkt.
* 96 till 100 poäng: Utomordentligt.
Med ett plustecken indikerar Parker att vinet utvecklas ännu mer efter en tids lagring.
Gault MillauGault Millau är den mest inflytelserika franska restaurangguiden tillsammans med Guide Michelin. Den är uppkallad efter sina redaktörer Henri Gault och Christian Millau och delar ut ”Gault Millau kockmössor”, som är förutom Michelins stjärnor, den mest eftertraktade utmärkelsen för haute cuisine.
Utöver Gault Millau Restaurangguide ges ut årligen välbekanta Galut Millau Wine Guide. I denna blir de bästa vingårdarna och vinproducenterna och deras viner betygsatta. Vinproducenter med druvor och viner värderas till det vanliga 100 poängsystemet.
Provningarna görs som en öppen process och inte som en blind provsmakning. Således vet domarna i förväg viken producent, årgång och druvsort det är de provar. Utgångspunkten i guiden är årgång, där förra årets vita produktion och förförra årets röda produktion presenteras och utvärderas. Förutom utvärderingen av de enskilda vinerna, blir även producenterna betygsatta i Gault Millau. Producenterna som har fått en druvsymbol, har levererat pålitlig kvalitet under flera år. Producenterna som har tilldelats 4 och 5 druvor av Gault Millau, tillhör absolut toppklass! Poängsystemet går till 100, där viner med 90 eller fler poäng är utmärkta och kan räknas till världsklass.
Gambero Rosso - italiensk vin guideGambero Rosso - det italienska förlaget "Gambero Rosso" är främst känt genom publikationen "Vini d'Italia". Den publicerades första gången 1986 och är den mest kända vinguiden för italienska viner. I allmänhet talas det idag om Gambero Rossos betygsättningar för italienska viner i stället för ”Vini d’Italia.
Betygsättningen skiljer sig från den franska Gault Millau genom att oberoende och professionella experter genomför en helt blind provning och därefter sker betygsättning. De viner som listas av Gambero Rosso får 1-3 ”Vinglas” som kvalitetsbeteckning. Alla viner som listas är viner som fått minst 1 vinglas och då betraktas som över genomsnittet av italienska viner.
- Ett vinglas = ett gott vin.
- Två vinglas = ett mycket bra vin.
Sedan 2002 har kandidater till tre glas, som inte riktigt gick hela vägen fått ”Två röda vinglas”
– Tre vinglas = högsta betyg för exceptionella viner.
Vi har många prisbelönta viner på Vineo.se. Alla dessa har en liten gul skylt me "Premierat" – Botanisera i vårt breda utbud av internationellt prisbelönta viner.Det ska dock tilläggas att det kostar pengar att delta i alla bedömningsinstituts provningar. Därför ska man inte tro att alla de viner som inte har en medalj eller utmärkelse automatiskt är mindre bra eller mindre prisvärda än de som har utmärkelser.
Lär känna din egen smakprofil

Vitt vin Välj smaktyp. Rött vin
Genom att använda vår hemsida och våra tjänster accepterar du att vi använder cookies. Mer information OK